Artiklar

5 Hälsotrender

5 Hälsotrender

Vi bombarderas årligen med nya hälsotrender med löften om att förändra allt från vår kroppsform till vår hud och vårt hår. Inte sällan rör det sig om olika typer av så kallade superfoods, såsom spirulina och acaibär, och det kommande året är inget undantag. Dessa är några av de hälsotrender vi förväntar oss ska bli populära nästa år:

Superkryddor

Superfoods är ett begrepp som är väldigt inne just nu i hälsokostbranschen. Förr var avokado och quinoa två av de livsmedel som ansågs vara superba, men nu är det kryddorna som anses vara allra bäst. Gurkmeja är den hetaste superkryddan då den innehåller en antioxidant vid namn kurkumin, som ska kunna lindra smärta vid artros och skador.

Vattenmelonjuice

Vattenmelonjuice innehåller elektrolyter, precis som kokosnötsvatten. Den innehåller dessutom mycket kalium, vilket hjälper till att bibehålla ett hälsosamt blodtryck. Som grädde på moset innehåller vattenmelon lykopen – en av de mest kraftfulla antioxidanterna av de alla.

Blomkål

Blomkål är ett mer mångfacetterat livsmedel än många tror. Det går att göra ris och mos av det, eller ugnsbaka blomkålen och äta den hel. Blomkål är ett kalori- och kolhydratsfattigt livsmedel som är rikt på fiber, kalium, C-vitamin och folat.

Lila livsmedel

Om man ska tro experterna, kommer lila livsmedel att bli väldigt populära framöver. Det rör sig bland annat om lila morötter, lila kål, lila blomkål, lila broccoli och lila potatisar. Alla dessa livsmedel innehåller mycket antocyaniner, vilket är en antioxidant som ger livsmedlen sin lila färg och är bra på att bekämpa sjukdomar. De kan lindra information och stärka immunförsvaret, och kan dessutom förbättra funktioner i hjärnan.

Probiotiskt vatten

Probiotisk yoghurt och probiotiska kosttillskott finns redan på marknaden. Probiotiskt vatten ökar även det i populäritet och sägs kunna förbättra tarmfunktionen. Att dricka probiotiska livsmedel istället för att ta kosttillskott är en ny trend som börjar ta fart.

Grönt te

Grönt te

Grönt te görs på bladen från en speciell tebuske vid namn Camellia sinsensis. Det som skiljer dess blad åt från andra teblad, är att de inte har genomgått samma vissnings- och oxidationsprocess som till exempel de blad som svart te görs på. Det gröna teets ursprungsland är Kina men produktionen av teet har spridit sig till flera olika länder i Asien. Det finns olika variationer av grönt te, vilka skiljer sig åt på så sätt att variationer av tebusken används samt att odlingsförhållanden, produktion, bearbetning och tidpunkt för skörden varierar.

Det gröna teet sägs härstamma från kinesiska kejsardömet och dess historia kan vara så gammal som 4 500 år. En kinesisk bok skriven någon gång mellan 600- och 900-talet utgör en viktig milstolpe i teets historia, då det är det äldsta bevarade verket som beskriver det gröna teet. Enligt boken ska grönt te ha en inverkan på fem vitala organ. Boken beskriver också teplantornas form, blommor och blad, samt hur tebladen ska odlas och bearbetas.

Hälsofördelar med grönt te

Det gröna teet har faktiskt flera bevisade hälsofördelar. Bland annat kan detta te, som sägs vara den nyttigaste drycken på vår planet, kunna skydda celler och molekyler i vår kropp från att skadas. Innehållet i det gröna teet kan också förbättra hjärnans funktionalitet och göra dig mer smartare. En viktig ingrediens i teet är koffein. Även om det inte innehåller lika mycket koffein som kaffe, innehåller det tillräckligt mycket för att ha en stimulerande inverkan men utan de negativa effekter som en för hög koffeindos ger.

Grönt te ska också öka fettförbränningen och förbättra den fysiska prestandan. Det är därför grönt te ofta är en av ingredienserna i fettförbrännande kosttillskott. Anledningen till att kosttillskotten innehåller detta te, är att det gröna teet i kliniska studier på människor har visat sig kunna öka fettförbränningen och kroppens metabolism.

Prylar för viktnedgång

Prylar för viktnedgång

Att införskaffa olika prylar kan ge din viktnedgång en skjuts framåt, inte bara genom den funktion de fyller utan också för att det kommer motivera dig att komma igång med viktnedgången. Här ger vi dig några tips på användbara och spännande prylar som kan ge dig den spark i baken du behöver för att komma igång!

Färgglada lunchlådor

När du vill gå ner i vikt är det viktigt att veta vad livsmedlen innehåller och hur måltiderna är sammansatta. Genom att ta med dig egna matlådor till jobbet får du enklare att hålla koll på vad du stoppar i dig och hur mycket. Med färgglada matlådor kan du sätta lite färg på lunchen. Vi avnjuter ju trots allt maten med fler sinnen än smaken, däribland synen.

Smidiga träningsredskap

En skivstång med tillhörande vikter göra träningen stationär. Med hjälp av en kettlebell eller ett par hantlar kan du enkelt ta med dig dina träningsredskap på resan, eller varför inte ut i trädgården om vädret så tillåter. De är också enklare att städa undan om du inte vill lämna dem framme.

En bättre våg

A och O för en framgångsrikt viktnedgång är att hålla koll på vikten. Men den traditionella vågen säger inte allt, eftersom du kan ha ökat i muskelmassa men ändå stå kvar på samma vikt eller till och med ha gått upp lite i vikt. Därför bör du köpa en riktigt bra våg som berättar hela historien. Idag finns det ett stort utbud av vågar som mäter kroppsfett, BMI, muskelmassa och alla andra parametrar som du vill hålla koll på.

Drick frukt och grönt

Med hjälp av en råsaftcentrifug kan du själv göra goda och näringsrika juicer genom att köra grönsaker, frukter, rotfrukter och annat genom den. Det finns massor av recept på goda juicer på nätet och resultatet blir alltid strålande.