Ohälsosamma hälsotrender

Ohälsosamma hälsotrender

Det finns många hälsotrender som vi alla bör haka på, men det finns också trender som kan få motsatt effekt och vara rent skadliga. Det kan röra sig om allt från att man försöker rensa ut gifter ur kroppen med hjälp av juicedieter till att man överdriver sitt proteinintag. Ofta är dessa trender relaterade till kosten och här tittar vi närmare på några ohälsosamma hälsotrender.

Alltför fettsnål kost

En vanlig hälsotrend är att skära ner på fettet och det är inget fel med det, utan det kan i många fall vara hälsosamt att göra just det. Att äta för lite fett är däremot inte hälsosamt och Livsmedelsverket rekommenderar att cirka en tredjedel av de kalorier man stoppar i sig per dag bör komma från just fett. En alltför fettsnål kost kan bland annat leda till hudproblem, trötthet och undernäring.

För liten andel kolhydrater

För den som går på en LCHF-diet är förmodligen inte ett för lågt fettintag det stora problemet, utan istället en för låg konsumtion av kolhydrater. Livsmedelsverket rekommenderar att 45-60 procent av de kalorier man stoppar i sig under en dag kommer från kolhydrater. Man kan däremot tänka på att välja bättre, mer fiberrika kolhydratkällor och komplexa kolhydratkällor såsom sötpotatis, bönor, havregryn och bär.

Överdrivet kaloriunderskott

Den som vill gå ner i vikt gör generellt sett rätt i att ligga på ett litet kaloriunderskott, vilket innebär att kroppen förbränner fler kalorier än den konsumerar. Om vi äter fler kalorier än vi förbränner går vi nämligen upp i vikt och det motsatta gäller om vi förbränner mer energi än vad vi stoppar i oss. Att ligga på ett alltför stort kaloriunderskott är dock inte hälsosamt utan kan göra att kroppen minskar fettförbränningen och går in i svältläge, vilket inte alls är den önskade effekten då kroppen istället kommer att lagra energin.