Superfoods

Superfoods

Superfoods är ett begrepp för så kallade superlivsmedel som anses vara särskilt hälsosamma. Det kan till exempel handla om växter och andra livsmedel som innehåller mycket vitaminer, antioxidanter och mineraler. Nordiska exempel på superfoods inkluderar blåbär, tranbär och lingon. Andra livsmedel som ofta klassas som superlivsmedel är kakao, gojibär, aloe vera, kokos, vitlök, nötter, honung, chiafrön och spirulina. Det finns ingen vetenskaplig definition av superlivsmedel, utan det är mer av en allmänt accepterad bild att vissa livsmedel innehåller högre halter av vitaminer, mineraler och andra nyttigheter än andra livsmedel. Ofta åsyftas också livsmedel som är rika på antioxidanter, vilket är ämnen som skyddar våra kroppars celler från att ta skada och dessutom hjälper till att förebygga sjukdomar.

Gojibär

Såväl vanligt förekommande livsmedel som mer exotiskt sådana kan klassas som superfoods. Gojibär är ett bra exempel på ett exotiskt livsmedel med superkrafter. Anledningen till att de anses vara så nyttiga är att de innehåller rikligt med C-vitamin. Gojibären växer i Tibet och delar av Mongoliet, och är ett orange-rött bär som under flera århundraden har använts i kinesisk läkekonst för att bota låg blodcirkulation och hjälpa till att förstärka immunförsvaret.

Chiafrön

Chiafrön växer i Mexiko och är näringsrika frön som har blivit väldigt populära bland hälsomedvetna människor. Fröna är fulla med omega-3-fettsyror, kalcium och fiber. För personer som vanligtvis inte äter särskilt mycket fisk är dessa frön ett utmärkt sätt att få i sig omega-3-fetter. De smakar bra, är knapriga och lite nötiga till smaken. Genom att blanda chiafrön med kokosmjölk eller vanlig mjölk och låta blandningen stå över natten, får du en nyttig chiapudding att avnjuta till frukost.

Kefir

Kefir påminner i smaken om yoghurt. Detta något sura livsmedel har druckits i många år i Ryssland, och har blivit populär tack vare det ökande intresset för probiotiska produkter. Kefir kan liksom andra probiotiska livsmedel stärka immunförsvaret och förbättra matsmältningen.